Πλήρης οδηγός για τις στοιχηματικές αποδόσεις

Για να κατανοήσεις το αθλητικό στοίχημα, Θα πρέπει πρώτα θα κατανοήσεις τις στοιχηματικές αποδόσεις. Αποτελούν ένα από τα πιο βασικά σημεία οποιουδήποτε είδους στοιχήματος και προσδιορίζουν τα πιθανά κέρδη, το ρίσκο και ουσιαστικά εάν ένα στοίχημα αξίζει ή όχι να πραγματοποιηθεί. Το πιθανό ποσό των χρημάτων που θα λάβει σε περίπτωση επιτυχίας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ποντάρισμα του παίκτη με τη στοιχηματική απόδοση του σημείου που έχει επιλέξει. 

Τι είναι η πιθανότητα

Στο πιο βασικό επίπεδο, το αθλητικό στοίχημα σου επιτρέπει να προβλέψεις την έκβαση κάποιου συγκεκριμένου γεγονότος και αν η πρόγνωση σου αυτή είναι σωστή, τότε κερδίζεις χρήματα. Για κάθε γεγονός υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πιθανών εκβάσεων. Όταν για παράδειγμα ρίχνουμε ένα ζάρι υπάρχουν έξι πιθανές εκβάσεις που είναι μάλιστα ίσες πιθανότητας μεταξύ τους (να έρθει 1, 2, 3, 4, 5 ή 6) και πιο συγκεκριμένα 16,67%. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου μπορεί να έχει τρεις εκβάσεις (νίκη γηπεδούχου, ισοπαλία, νίκη φιλοξενούμενου), όμως αυτές οι πιθανότητες δεν είναι αυτή τη φορά ισοπίθανες. Γι’ αυτό ακριβώς εκφράζονται σε κάποια στοιχηματική ιστοσελίδα με διαφορετικές αποδόσεις. 

Τι ακριβώς είναι οι αποδόσεις

Στο αθλητικό στοίχημα οι αποδόσεις ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για 2 λόγους: Πρώτον, χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των κερδών από τα επιτυχημένα στοιχήματα και δεύτερον αντικατοπτρίζουν το πόσο πιθανό είναι να συμβεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Όσο πιο πιθανή είναι η πιθανότητας κάποιας επιλογής, αντίστοιχα τόσο πιο χαμηλή είναι και η απόδοση. Αυτό είναι σίγουρα λογικό, καθώς περιμένει κανείς όσο πιο δύσκολο είναι ένα στοίχημα, τόσο περισσότερα χρήματα να κερδίσει και το αντίστροφο. Σκέψου την περίπτωση κατά την οποία ένας τενίστας που είναι νούμερο 1 στον κόσμο αγωνίζεται κοντά σε κάποιον τενίστα πού βρίσκεται στην 150η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Υπάρχει λόγος που ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο είναι πιο πιθανό να κερδίσει τον αγώνα. Έτσι λοιπόν, στο συγκεκριμένο παράδειγμα η απόδοση νίκης του θα είναι πολύ χαμηλή και αντίστοιχα η απόδοση νίκης του αντιπάλου του θα είναι πολύ υψηλή.

Διαφορετικά είδη στοιχηματικών αποδόσεων

Στον κόσμο του στοιχήματος χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγω τρία διαφορετικά είδη αποδόσεων:

  • δεκαδικές αποδόσεις
  • αμερικάνικες αποδόσεις
  • κλασματικές αποδόσεις

Σε κάθε χώρα υπάρχει συνήθως ένα δημοφιλές είδος αποδόσεων που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Έτσι για παράδειγμα οι αμερικανικές αποδόσεις είναι πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ, οι κλασματικές αποδόσεις είναι πιο δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο και την Ελλάδα συνήθως χρησιμοποιούνται οι δεκαδικές αποδόσεις.

Δεκαδικές αποδόσεις

Αποτελούν ουσιαστικά η πιο δημοφιλή μορφή απεικόνισης των αποδόσεων. εκφράζονται με έναν θετικό δεκαδικό αριθμό, συνήθως με δύο δεκαδικά ψηφία. Ο αριθμός μας δείχνει ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα λάβουν σε περίπτωση επιτυχίας ανά μονάδα στοιχήματος (πχ. ανά 1 ευρώ που ποντάρουμε). Για παράδειγμα μία απόδοση 1,50 μας αποφέρει συνολικά έσοδα 1,50 ευρώ για κάθε ευρώ το οποίο ποντάρουμε. Μία κερδοφόρα απόδοση της τάξης του 2,45 μας αποφέρει 2,45 ευρώ για κάθε 1 ευρώ πονταρίσματος κ.ο.κ. Η απόδοση 2,00 αντιστοιχεί ουσιαστικά σε πιθανότητα 50%. Οι δεκαδικές αποδόσεις αποτελούν την πιο απλή και κατανοητή μορφή στοιχηματικών αποδόσεων και ευτυχώς αυτή που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. 

Παράδειγμα:

Ένας παίκτης ποντάρει στη νίκη της Μπαρτσελόνα 120 ευρώ, σε απόδοση 1,35. Σε περίπτωση επιτυχίας θα λάβει συνολικά 120 x 1,35 = 162 ευρώ, από τα οποία το καθαρό κέρδος είναι 42 ευρώ.

Αμερικανικές αποδόσεις 

Μπορείτε να τις συναντήσετε και ως moneyline. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις ΗΠΑ και εκφράζονται τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό πρόσημο. Ένας θετικός αριθμός εκφράζει πόσα χρήματα θα κερδίσει ένα επιτυχημένο στοίχημα των 100 μονάδων (πχ. 100 ευρώ ή 100 δολάρια). Ο αρνητικός αριθμός εκφράζει το ποσό που χρειάζεται κανείς να στοιχηματίσει προκειμένου να κερδίσει 100 μονάδες. Για παράδειγμα, εάν δεις απόδοση +150, αυτό σημαίνει πως ένα στοίχημα των 100 ευρώ μπορεί να αποφέρει 150 ευρώ κέρδος συν τα 100 ευρώ του αρχικού πονταρίσματος. Εάν δεις -150, θα πρέπει να γνωρίζεις πώς στοιχηματίζοντας 150 ευρώ θα έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις 100 ευρώ καθαρά συν τα 150 ευρώ του στοιχήματος. Η πιθανότητα του 50% εκφράζεται ως +100.

Παράδειγμα:

Ένας παίκτης ποντάρει στη νίκη της Μίλαν 110 ευρώ, σε απόδοση -110. Σε περίπτωση επιτυχίας θα λάβει 100 ευρώ κέρδος και τα 110 ευρώ του πονταρίσματός του, δηλαδή συνολικά 210 ευρώ.

Κλασματικές αποδόσεις

Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι στα υπόλοιπα κράτη της κοινοπολιτείας (πχ. Καναδάς, Αυστραλία, Νότια Αφρική κλπ.) είναι πιο δημοφιλείς οι δεκαδικές αποδόσεις. Με τον καιρό φαίνεται πως και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι δεκαδικές αποδόσεις αρχίζουν να επικρατούν και κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν τις κλασματικές αποδόσεις. Ο υπολογισμός των κερδών με το συγκεκριμένο είδος αποδόσεων είναι πιο δύσκολος. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση των αμερικανικών αποδόσεων, έτσι και οι κλασματικές αποδόσεις δείχνουν το πιθανό κέρδος που μπορεί να έχει κανείς. Για να υπολογίσει το συνολικό ποσό, θα πρέπει να προσθέσει κανείς το ποντάρισμα. Οι αποδόσεις εκφράζονται με μορφή κλάσματος. Για παράδειγμα το 3/1 αναφέρεται ως 3 προς 1 και το 6/4 ως 6 προς 4 κ.ο.κ. Με μία απόδοση 6/4 μπορεί κανείς να κερδίσει 6 μονάδες για κάθε 4 μονάδες στις οποίες ποντάρει. Στην περίπτωση που ο πρώτος αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον δεύτερο , τότε το πιθανό κέρδος είναι μεγαλύτερο από το ποσό που στοιχηματίζει κάνεις.

Παράδειγμα:

Ένας παίκτης ποντάρει 100 ευρώ στην ισοπαλία της Άρσεναλ σε απόδοση 3/1. Σε περίπτωση επιτυχίας θα λάβει 3 x 100 = 300 ευρώ καθαρό κέρδος συν τα 100 ευρώ του πονταρίσματος, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά.

Σύγκριση αποδόσεων

Δεν προσφέρουν όλες οι στοιχηματικές ιστοσελίδες τις ίδιες αποδόσεις. Για το ίδιο ακριβώς γεγονός και αγώνα οι στοιχηματικές αποδόσεις μπορεί να είναι διαφορετικές. Για τον λόγο αυτό συνήθως οι παίκτες φροντίζουν πριν στοιχηματίσουν να πραγματοποιήσουν μία αναζήτηση για τις πιο συμφέρουσες αποδόσεις, που είναι ουσιαστικά αυτές με το μεγαλύτερο δεκαδικό αριθμό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προτείνεται να έχει κανείς λογαριασμό σε όσο το δυνατόν περισσότερες στοιχηματικές ιστοσελίδες και να στοιχηματίζει πάντα στην πιο συμφέρουσα επιλογή ανά περίπτωση. 

Συνοψίζοντας

Οι στοιχηματικές αποδόσεις αντιπροσωπεύουν την πιθανότητα κάποιο συμβάν να πραγματοποιηθεί και κατ’ επέκταση σου επιτρέπουν να υπολογίσεις πόσα χρήματα μπορείς να κερδίσεις εάν το στοίχημα σου είναι επιτυχημένο. Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες διαθέτουν λειτουργία άμεσης μετατροπής των στοιχηματικών αποδόσεων, σε όποια μορφή επιθυμεί ο παίκτης. Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί ποτέ να μετατρέψεις κάποιο είδος αποδόσεις σε μία άλλη, υπάρχουν πολλοί μετατροπείς αποδόσεων στο διαδίκτυο, τους οποίους μπορείς να βρεις με μία απλή αναζήτηση. 

Πρόσθεσε σχόλιο

Σχόλια (0)

Online στοιχήματα σε αγώνες μπάσκετ

Ποντάρισμα σε αθροιστικά στοιχήματα (Over/Under)