Περιθώρια κέρδους στοιχηματικών εταιρειών και γκανιότα

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες αποτελούν επιχειρήσεις που σκοπό έχουν φυσικά το κέρδος. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ή μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί… Πολύς κόσμος που συνήθως δεν γνωρίζει πολλά για το στοίχημα έχει την εσφαλμένη εντύπωση πως είσαι χαμένος παίζοντας στοίχημα ότι και να κάνεις, γιατί οι στοιχηματικές ιστοσελίδες παίρνουν τα περισσότερα λεφτά. Όλα αυτά φυσικά δεν ισχύουν και απλά ο κόσμος δεν κατανοεί τον τρόπο με τον οποίο οι στοιχηματικές ιστοσελίδες βγάζουν το κέρδος τους. 

Τι είναι η γκανιότα

Η γκανιότα αποτελεί ουσιαστικά το ποσοστό κέρδους που η στοιχηματική ιστοσελίδα έχει από το κάθε στοίχημα που πραγματοποιούν οι παίκτες. Μιλάμε ουσιαστικά δηλαδή για την προμήθεια που κερδίζει η στοιχηματική ιστοσελίδα. Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες δεν επιδιώκουν να χάσουν όλοι οι παίκτες, αυτό ούτως ή άλλως δεν είναι καν εφικτό εκ των πραγμάτων… Οι ίδιες βγαίνουν κερδισμένες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ενός αγώνα στον οποίο έχουν στοιχηματίσει οι παίκτες και αυτό λόγω της γκανιότας, που τους αποφέρουν το ίδιο κέρδος, οποιοδήποτε σημείο και αν τελικά επικρατήσει (π.χ. στοίχημα 1Χ2 σε περίπτωση προβλέψεις το αποτελέσματος). 

Πόσο σημαντική είναι η γκανιότα;

Η γκανιότα είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντική στο στοίχημα, τόσο για τον παίκτη, όσο φυσικά για τη στοιχηματική εταιρεία. Αυτό συμβαίνει βέβαια για διαφορετικούς λόγους. Η στοιχηματική ιστοσελίδα είναι λογικό να επιθυμεί μεγαλύτερη γκανιότα προκειμένου να έχει περισσότερα έσοδα, ενώ αντίστοιχα ο παίκτης επιθυμεί τη μικρή γκανιότα για να έχει αυτός καλύτερα κέρδη από τα επιτυχημένα στοιχήματά του. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η γκανιότα αυξάνεται καθώς μεγαλώνει ο αριθμός αγώνων στους οποίους ποντάρει ο παίκτης του στοιχήματος, δηλαδή όταν πραγματοποιεί στοιχήματα παρολί. Γι’ αυτό αποτελεί συχνή συμβουλή των πιο έμπειρων να παίζει κάνεις κατά κύριο λόγο μονά αποδεκτά στοιχήματα, ώστε να περιορίσει περισσότερο την γκανιότα.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός της γκανιότας

Για να υπολογίσεις την γκανιότα υπάρχει ένας απλός μαθηματικός τύπος ο οποίος είναι ο εξής:

Γκανιότα = (1 / απόδοση άσσου) + (1 / απόδοση ισοπαλίας) + (1 / απόδοση διπλού)

Έτσι για παράδειγμα στον αγώνα ΑΕΚ - Άρης με 1,55 για τον άσσο, 3,70 για το Χ και 6,00 για το διπλό, προκύπτει: 1 / 1,55 + 1 / 3,70 + 1 / 6,00 = 0,645 + 0,270 + 0,167 = 1,082

Αν πολλαπλασιάσουμε τώρα τον αριθμό αυτόν με το 100 και αφαιρέσουμε 100, προκύπτει το ποσοστό της γκανιότας που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι 8,2%.

Αυτή ακριβώς είναι και η προμήθεια που παίρνει η στοιχηματική εταιρεία. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως η ίδια κράτα το 8,2% του συνολικού ποσού των πονταρισμάτων και αποδίδει πίσω στους παίκτες το 91,8% των χρημάτων ως κέρδη. Όπως γίνεται αντιληπτό, αντίθετα με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η στοιχηματική ιστοσελίδα της δεν έχουν τα τεράστια κέρδη που φαντάζονται μερικοί. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή το ποσοστό 8,2% της γκανιότας είναι πολύ υψηλό, καθώς άλλες στοιχηματικής ιστοσελίδες έχουν γκανιότα που κινείται κατά μέσο όρο κοντά στο 5-6%, ακόμη και κάτω από τα επίπεδα του 3% σε κάποιες περιπτώσεις. 

Πώς μπορείς να κερδίσεις την γκανιότα

Ο πιο πρακτικός τρόπος για να κερδίσεις την γκανιότα μία στοιχηματικής ιστοσελίδας είναι να συγκρίνεις τις αποδόσεις της με τις υπόλοιπες που μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου. Αναζήτησε κάθε φορά την υψηλότερη απόδοση για το στοίχημα που έχεις επιλέξει να παίξεις. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό ο παίκτης του στοιχήματος να διαθέτει διαφορετικούς επιχειρηματικούς λογαριασμούς, σε πολλές ιστοσελίδες. Θα διαπιστώσεις πολύ γρήγορα πως η γκανιότα διαφέρει από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα, αλλά ακόμα και από διοργάνωση σε διοργάνωση και από άθλημα σε άθλημα.

Μπορεί για παράδειγμα μία στοιχηματική ιστοσελίδα να έχει υψηλή γκανιότα στο Ελληνικό Πρωτάθλημα αλλά χαμηλή γκανιότα στο αγγλικό πρωτάθλημα, κάποια άλλη μπορεί να έχει γενικά υψηλή γκανιότα στο Champions League και κάποια άλλη να έχει υψηλή γκανιότα πχ. στο μπάσκετ και πιο χαμηλή γκανιότα στο ποδόσφαιρο κλπ. Για αυτό λοιπόν η σύγκριση αποδόσεων είναι επιβεβλημένη. Μία άλλη δυνατότητα που σου προσφέρει συγκεκριμένη διαδικασία είναι να εντοπίσεις λάθη των στοιχηματικών ιστοσελίδων και κάποια value bets, δηλαδή σημεία που προσφέρονται σε υψηλότερη απόδοση από ότι θα έπρεπε φυσιολογικά και τα οποία γενικά αξίζει να επιλέξεις. 

Για να κερδίσεις τη γκανιότα φρόντισε να:

  • συγκρίνεις τις αποδόσεις των αγώνων σε διαφορετικές ιστοσελίδες
  • παρατήρησε την κίνηση των αποδόσεων το τελευταία διάστημα
  • εντόπισε τα λάθη των στοιχηματικών ιστοσελίδων
  • όταν προσφέρονται προτίμησε τις επιλογές με 0% γκανιότα 
  • διάλεξε όσο το δυνατό λιγότερες επιλογές στα δελτία σου

Η κίνηση των αποδόσεων με βάση τη γκανιότα

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες επιδιώκουν σταθερό κέρδος από όλα τα πιθανά ενδεχόμενα κάποιου αγώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση των αποδόσεων, δηλαδή κάποιες αποδόσεις αρχικά να βρίσκονται σε ένα επίπεδο και στη συνέχεια να τις βλέπουμε είτε να αυξάνονται, είτε να μειώνονται. Αυτό έχει να κάνει με την κατεύθυνση των στοιχημάτων των παικτών. Όταν οι παίκτες κατά κύριο λόγο για παράδειγμα ποντάρουν στον άσσο κάποιου αγώνα, τότε η στοιχηματική ιστοσελίδα επιθυμεί να εξισορροπηθεί αυτή τη ζήτηση για το συγκεκριμένο σημείο και προς τα άλλα σημεία. 

Αυτό που κάνει λοιπόν είναι να μειώσει την απόδοση του άσσου, κάνοντας τον έτσι λιγότερο επιθυμητό και αντίστοιχα να αυξήσει την απόδοσης των άλλων σημείων για να δώσει κίνητρο οι παίκτες να παίξουν χρήματα και στα σημεία αυτά. Ορισμένοι παίκτες ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική, προσπαθώντας να προβλέψουν την κίνηση των αποδόσεων, ώστε να στοιχηματίσουν τελικά στα πιο συμφέροντα επίπεδα τιμών. Αν για παράδειγμα συνειδητοποιήσεις πως οι αποδόσεις ενός σημείου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα και είχες σκοπό να ποντάρεις σε αυτό, ίσως είναι καλύτερο τελικά να αναβάλεις λίγο την τοποθέτηση του στοιχήματος και ενδεχομένως να βρεις καλύτερη απόδοση μετά από λίγη ώρα.

Συνοψίζοντας

Ένα από τα πιο βασικά κριτήρια επιλογής για στοιχηματικής ιστοσελίδας είναι αναμφίβολα το ύψος της γκανιότας. Είναι στο συμφέρον σου να παίζεις σε στοιχηματικής Ιστοσελίδες με χαμηλή γκανιότα για να έχεις μεγαλύτερα κέρδη. Να ξέρεις πώς το κέρδος σε σχέση με την απώλεια χρημάτων κινούνται σε μία πάρα πολύ λεπτή γραμμή. Επιλέγοντας και μόνο μία στοιχηματική ιστοσελίδα με χαμηλή γκανιότα και χωρίς καν να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο στοιχηματίζει, μπορείς να βρεθείς ξαφνικά από το να χάνεις λεφτά να αρχίσεις να κερδίζεις ή να αυξήσεις σημαντικά τα κερδίσουν άμεσα. 

Πρόσθεσε σχόλιο

Σχόλια (0)

Τα διαφορετικά είδη στοιχημάτων σε online ιστοσελίδες

Τα είδη των προσφορών* των στοιχηματικών ιστοσελίδων